Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πώς η κατανάλωση κρέατος κάνει τους πλούσιους άρρωστους και τους φτωχούς να πεθαίνουν από πείνα

Σύμφωνα με τον οργανισμό The United Nations Food and Agriculture το 2016 περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 7,3 δισ. που υπάρχουν σε όλον τον πλανήτη υπέφεραν από υποσιτισμό. Τα περισσότερα από αυτά ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι τα πιο ορατά θύματα του υποσιτισμού.
Παρόλο αυτά ο πλανήτης παράγει ικανή ποσότητα τροφής ώστε να ζουν όλοι καλά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Ηνωμένων Εθνών ο αριθμός των ανθρώπων του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα επόμενα 12 χρόνια. Πάνω από το μισό αυτών των ανθρώπων θα γεννηθεί στην Αφρική ενώ το υπόλοιπο αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με μελέτη του 79χρονου σήμερα γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε., από το 1997 μέχρι το 2006, Kofi Annan, η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για 300 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, επηρεάζοντας ταυτόχρονα 325 εκατομμύρια. Επίσης η κλιματική αλλαγή κάνει 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι ευπαθείς και 500 εκατομμύρια να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.
Ο Annan ισχυρίζεται ότι αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε τις εκπομπές αερίων τα επόμενα 25 χρόνια, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φέρει κοντά στην πείνα 20 εκατομμύρια ανθρώπους και θα είναι η αιτία για τον ξεριζωμό 75 εκατομμυρίων. Τα μέρη που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο είναι η Αφρική, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, οι δασικές περιοχές και οι παραθαλάσσιες.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Wangari Maathai εξηγεί: “Στην κλιματική αλλαγή ισχύει το ή ζωή ή θάνατος. Και πρόκειται για τη νέα παγκόσμια μάχη. Και αυτός που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλος από τις αναπτυσσόμενες χώρες”.

Κλιματική αλλαγή και διατροφικές συνήθειες
Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο καθηγητής της Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα  G. David Tilman και ο απόφοιτος Michael Clark μελετούν τα ευρήματα και τα δεδομένα 50 χρόνων που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των αναπτυσσόμενων περιοχών του πλανήτη. Το τραγικό είναι ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι και αυτές που ευθύνονται για αυτή, ο Πρώτος Κόσμος δηλαδή. Οι συνήθειές μας αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνων παθήσεων, όπως διαβήτης, καρδιακών και άλλων, που έχουν ως αποτέλεσμα να μικραίνουν το προσδόκιμο ζωής μας.
Ο Tilman και ο Clark αναφέρουν ότι το εισόδημα των ανθρώπων αυξήθηκε κατά πολύ τα χρόνια από το 1961 μέχρι το 2009. Οι άνθρωποι αύξησαν την κατανάλωση της πρωτεΐνης που υπάρχει στο κρέας, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την πρόσληψη αυτών που ονομάζουμε “κενές θερμίδες”. Κενές θερμίδες είναι η ζάχαρη, το κόκκινο κρέας, τα λίπη, τα λάδια, το αλκοόλ.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν δεν αλλάξουμε αυτό το διατροφικό lifestyle, το 2025 το 60% της διατροφής μας θα περιλαμβάνει αυτές τις κενές θερμίδες και το 20 με 25% θα είναι αβγά, γαλακτοκομικά, πουλερικά και κόκκινο κρέας.
Αυτή η διατροφή έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων περιοχών να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από αρρώστιες και οι κάτοικοι του τρίτου κόσμου να πεθαίνουν απλά από ασιτία.
Από την άλλη η διατροφή αυτή δεν κοστίζει μόνο στη υγεία μας αλλά καταστρέφει και το οικοσύστημα. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς. Για να παραχθεί, για παράδειγμα, ένα κιλό βοδινού κρέατος απαιτούνται περίπου 15.500 λίτρα νερό ενώ με την ίδια ποσότητα νερού μπορούν να παραχθούν 12 κιλά σταριού ή 118 κιλά καρότα.
Ένα μεγάλο μέρος της ετήσιας παραγωγής σταριού, σίκαλης, βρώμης και καλαμποκιού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφή, αφού το ένα τρίτο των 14 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα. Από την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή κρέατος επωφελούνται οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η βραζιλιάνικη εταιρεία JBS ή οι αμερικανικές TysonFoods και Cargill, ενώ οι μικροί παραγωγοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.
Τέλος κατά τη μαζική παραγωγή κρεάτος υπάρχει μεγάλη παραγωγή αερίου των καυσαερίων, ειδικά του μεθανίου που παγιδεύει τη θερμότητα 20% παραπάνω από το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε ενισχύεται έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα πράγματα είναι απλά. Όταν οι αγελάδες τρώνε σόγια, καλαμπόκι και τα σχετικά, τροφές που δεν είναι για τα βοειδή, εκτός ότι αρρωσταίνουν από διάφορες παθήσεις, έχουν και αυξημένη παραγωγή μεθανίου. Τέλος η μαζική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους και η χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων για την εκτροφή των ζώων είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Η παραγωγή του κρέατος με τον τρόπο που πραγματοποιείται είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτη. Η χορτοφαγία αποτελεί μία λύση.
Και εδώ έρχεται και ένα θέμα ηθικής που για πολλούς θεωρείται το πιο σημαντικό από όλα. Είναι δυνατό να δεχόμαστε να τρώμε κάτι που έχει βασανιστεί και χάσει τη ζωή του για αυτό; Για 10 λεπτά δικής μας απόλαυσης. Είναι ηθικό να αφαιρούμε τη ζωή ενός ζώου που συναισθάνεται και θέλει και αυτό να ζήσει. Είναι δυνατόν να δεχόμαστε να βασανίζονται τόσα εκατομμύρια ζώα στα σφαγεία, τα οποία κρατούνται σε συνθήκες που ούτε μπορούμε να φανταστούμε; Ας είναι αυτά τα ερωτήματα τροφή για σκέψη. Αν θέλουμε βέβαια να σκεφτούμε.
Επιστρέφοντας στα πιο πάνω αξίζει να παραθέσουμε την έκθεση διαφόρων οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον και τη διατροφή, που εκτιμά ότι μεταξύ 2010-12 κάθε Ευρωπαίος πολίτης κατανάλωσε, σε ετήσια βάση, 64,2 κιλά κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο). Οι Αμερικανοί κατανάλωσαν 92 κιλά κρέατος ετησίως. Σύμφωνα πάντα με τους αριθμούς, αν για παράδειγμα, οι Αμερικανοί μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, έστω και κατά 10%, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να τραφούν χρησιμοποιώντας τη γη, το νερό και την ενέργεια που θα καταναλώνονταν από την εκτροφή των ζώων. Σώζουμε τη ζωή τους δηλαδή.
Μολονότι οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα παραμείνουν σταθεροί σε Ευρώπη και ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, και σε άλλες περιοχές, η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί από τους 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως στους 470 εκατομμύρια τόνους έως το 2050 προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Το πιο σημαντικό δε είναι ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γεμίσει το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα. Τα εδάφη, που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισ. ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισ., αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, σε αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά για την ανθρώπινη διατροφή.
 πηγή:petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου