Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Μελισσοκομία: Δύσκολα φέτος τα πράγματα στη Κ.Μακεδονία, τους τα χάλασε ο καιρός





Τα παιχνίδια του καιρού, φέτος γρήγορα διέψευσαν τις προσδοκίες για τη φετινή παραγωγή μελιού οι οποίες πλέον διαγράφονται αρνητικές. 
Η μειωμένη παραγωγή πευκόμελου, έτσι όπως εξελίσσεται, εστιάζεται στο γεγονός της μειωμένης παρουσίας του εντόμου, εργάτη του πεύκου (Marchalina hellenica) στα δάση. 
Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η παραγωγή του ελατόμελου. 
Αρνητική εικόνα και εξέλιξη είχαμε επίσης και στις ανθοφορίες φυτών όπως το θυμάρι, όπου η άνθηση συνέπεσε με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Κεντρική Μακεδονία
Καύσωνας και ανομβρία μείωσαν την παραγωγή

Με την παραγωγή να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νομό Χαλκιδικής και έως και τα τέλη Οκτωβρίου που διαρκεί η περίοδος παραγωγής, οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά στο μέλι δεν είναι ενθαρρυντικές, αφού αναμένεται μείωση έως και 50% στις παραγόμενες ποσότητες. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και πρόεδρο του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», Αχιλλέα Παπαστεργίου, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη στη Χαλκιδική, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας της ανομβρίας, του καύσωνα και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, που θα έχουν επιπτώσεις ακόμη και στην παραγωγή πευκόμελου. 
Οι δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες, μάλιστα, προκάλεσαν και –περιορισμένες– καταστροφές σε μελισσοσμήνη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο Κιλκίς.
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου, η παραγωγή δεν καθορίστηκε από τις καταστροφές στα μελισσοσμήνη, αλλά από τις καταστροφές στη χλωρίδα της χώρας μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. 
«Τα ορεινά ανθόμελα δεν πήγαν καλά, το παλιούρι, όπως και ο ηλίανθος το ίδιο, στο θυμάρι ήταν μέτρια η παραγωγή κι απομένει το πεύκο που, μέχρι στιγμής, η πρώτη περίοδος του Αυγούστου δεν εξελίσσεται θετικά, αφού για να συλλέξει πευκόμελο η μέλισσα πρέπει να έχει θερμοκρασίες όχι επάνω από 30-31 βαθμούς», τονίζει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, συμπληρώνοντας πως οι μελισσοκόμοι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. 
«Ελπίζουμε να βγάλουμε παραγωγή, αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φέτος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή, δεν έχουν γίνει ακόμη εμπορικές πράξεις και δεν έχει καθοριστεί τιμή στην αγορά από τον συνεταιρισμό, ωστόσο αναμένονται καλύτερες από πέρσι, λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής. 
Πάντως, ο κ. Παπαστεργίου δηλώνει ότι, ως συνεταιρισμός, θέλουν να διασφαλίσουν την παραγωγή και την ποιότητά του ελληνικού μελιού, ακόμη και αν επικρατήσουν χαμηλότερες τιμές. «Αυξάνοντας την τιμή του προϊόντος μας, δίνουμε έδαφος στους επιτήδειους εμπόρους, που σε ποσοστό 70% βαφτίζουν ελληνικά τα εισαγόμενα μέλια, που έρχονται μέσω της Βουλγαρίας από την Κίνα, τη Βραζιλία και άλλες τρίτες χώρες», καταλήγει.
πηγή:ypaithros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου