Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σε 100 δόσεις η αγορά εκχερσωμένων χωραφιών από αγρότες με νομοσχέδιο


Tη δυνατότητα στους αγρότες να εξαγοράσουν σε 100 δόσεις τα παράνομα εκχερσωμένα αγροτεμάχια παρέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των παραγωγών, των φορέων τους κ.λπ.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται γενναία αναπροσαρμογή του ανταλλάγματος χρήσης, δηλαδή του ενοικίου της γης σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόθεση εξαγοράς, ενώ επιτρέπεται πλέον και η κατασκευή μικρών υποδομών, όπως γεωτρήσεις, οι οποίες όμως υπηρετούν την γεωργική δραστηριότητα.
Με το νομοσχέδιο τακτοποιείται επιπροσθέτως το αίτημα των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ για ατέλεια στην υποβολή αντιρρήσεων για δημοτικές εκτάσεις, ενώ καθορίζονται με σαφήνεια τα πρόδηλα λάθη.
Ακόμη δίδονται οδηγίες στη διοίκηση για τις πράξεις που πρέπει να γίνουν και εξαιρούνται οι πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Με βάση το σχέδιο νόμου δεν απαιτείται υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα χρήσης του αναρτημένου δασικού χάρτη και όχι του κυρωμένου για την έκδοση απόφασης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης (δάσος ή δασική).
Τέλος, προβλέπεται ένταξη στους δασωμένους αγρούς των κληροτεμαχίων, των εκτάσεων με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, αλλά και των εκτάσεων που εμφανίζονται σήμερα με αγροτική μορφή, καθώς επίσης και η τακτοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων που είναι πεδινές, αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες κατά το παρελθόν.

Πηγή: agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου