Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΖΑΡ – ΑΡΙΔΑΙΑ - ΠΕΛΛΑ



Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, πάνω από τα Λουτρά του Πόζαρ.  
Το Ράμνο Μπορ είναι ένα πολυδαίδαλο φαράγγι που διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη καρδιά μιας δύσβατης, παρθένας περιοχής. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας και χαρακτηρίζει τις ανατολικές πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν.
Πρόκειται για την λεκάνη απορροής του ποταμού Τόπλιτσα, ή αλλιώς του ρέματος Νικολάου, το οποίο δημιουργείται από τα ρέματα του Ράμνο Μπορ, του Κουνουπίτσα και του Λούτα.
«Πόζαρ» σημαίνει φωτιά, ενώ το ποτάμι λέγεται και Θερμοπόταμος, ονομασίες που αναφέρονται στην παρουσία των καυτών ιαματικών νερών που ξεπηδάνε με ορμή από τα έγκατα του βουνού.

Από τα Λουτρά Πόζαρ  αν ξεκινήσει κάποιος παρέα με έμπειρο οδηγό βουνού, κάνει μια μαγευτική πεζοπορία και παίρνοντας το πέτρινο μονοπάτι πίσω από τη μεγάλη πισίνα μπαίνει στην καρδιά του φαραγγιού.

Η πορεία πηγαίνει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού όπου κυλάει τα άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε ανήσυχα κρυστάλλινα νερά του ένα όμορφο ποτάμι μέσα στο Ρέμα Νικολάου.


Στο τέλος της συναρπαστικής αυτής διαδρομής βρίσκεται ένας μαγευτικός καταρράκτης ύψους 12 μέτρων που κλέβει καρδιές. 

Το πανέμορφο τοπίο δεν έχει επηρεαστεί από ανθρώπινη παρέμβαση και διατηρεί την μαγεία του παρθένου δάσους.

Από εκεί συνεχίζει το Ρέμα της Κουνουπίτσας που φθάνει ως τις βουνοκορφές του Καϊμάκτσαλαν (Βόρα), όπου τα χιόνια αργούν να λιώσουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου