Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Γνωρίζοντας την Πελλαία Γη: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΡΑ - ΕΔΕΣΣΑ - ΠΕΛΛΑ



ΥΗΣ Άγρα, Ν. Πέλλας
Σκοπός: Υδροηλεκτρική παραγωγή , άρδευση, ύδρευση

Έναρξη εμπορικής  λειτουργίας: 1954

Εγκατ. ισχύς:50ΜW (2x25)

Μέση ετήσια παραγωγή: 35 GWH


Στο σημείο που αρχίζει η φυσική ροή του ποταμού Εδεσσαίου ή Βόδα, όπως αλλιώς είναι γνωστός, δηλαδή κοντά στο ανατολικό μέρος της λίμνης Νισίας, κατασκευάστηκε μεγάλο φράγμα εκτροπής του Εδεσσαίου ποταμού.  
Από το φράγμα αυτό αρχίζει μια μεγάλη διώρυγα, που έχει μήκος 1480 μέτρα και που είναι στην ουσία και διώρυγα προσαγωγής της απαραίτητης ποσότητας νερού. Από το σημείο αυτό και έπειτα τα νερά διοχετεύονται μέσα σε σήραγγα, που έχει μήκος 1669 μέτρα.

  Η φωτογραφία είναι από το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ

Η σήραγγα αυτή καταλήγει στο θάλαμο της ισορροπίας ενώ από εκεί αρχίζει ένας μεγάλος χαλύβδινος αγωγός πτώσης, όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνικών, που οδηγεί το νερό στις τουρμπίνες του σταθμού.

Επειδή τα νερά της Νισίας δεν ήταν αρκετά, για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, κατασκευάστηκε μια άλλη σήραγγα που συνδέει τη λίμνη Νίσια με τη λίμνη Βεγορίτιδα.
Η σήραγγα αυτή, που έχει μήκος πάνω από έξι χιλιάδες μέτρα, διοχετεύει από τη λίμνη Βεγορίτιδα την απαραίτητη ποσότητα νερού στη λίμνη Νίσια.
Η σύνδεση αυτή έγινε δυνατή, γιατί η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται πιο ψηλά από τη Νίσια. Ένα μεγάλο μέρος από τα νερά, που πλεονάζουν από τη λίμνη Βεγορίτιδα, διοχετεύονται διαμέσου της σήραγγας στην παλιά κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου και χρησιμοποιούνται για την άρδευση μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή του νομού Πέλλης.

πηγή:dim-rizou.pel.sch.gr 
foto:panoramio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου