Οι “Μαγεμένες” είναι πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εκτίθενται σε ανοιχτό χώρο στο προαύλιο του Μουσείου όπου οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι τουρίστες, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα αντίγραφα αυτών των σημαντικών γλυπτών, που "φιλοξενούνται" στο μουσείο του Λούβρου , τα οποία και έφτασαν στην πόλη μετά από πολύ αγώνα φορέων της ΔΕΘ, φορέων της πόλης αλλά και της δημοτικής αρχής.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη, πρόκειται για προσωρινή τοποθέτηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, διότι στόχος είναι οι “Μαγεμένες” να μεταφερθούν κοντά στη Ρωμαϊκή αγορά, όπου ήταν και η αρχική τους θέση.
Στην προστατευτική σκιά της στοάς του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), θα τοποθετηθούν τα αντίγραφα αφού οι αυθεντικές «Μαγεμένες» («Las Incantadas» στα σεφαραδίτικα), γνωστές και ώς «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», τα τέσσερα κατάλευκα αγάλματα, που χρονολογούνται από τον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ., κλάπηκαν το 1864 -παρά την έντονη αντίδραση του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης- αφού αποκολλήθηκαν βίαια από το κτίριο που κοσμούσαν, από τον Γάλλο Emmanuel Miller ο οποίος αφού πρώτα τις τεμάχισε στη συνέχεια τις μετέφερε στη Γαλλία με το μεταγωγικό πλοίο «La Truite».
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή που έγινε με την άδεια των οθωμανικών, τότε, Αρχών της πόλης. Από τότε φυλάσσονται στο Μουσείο του Λούβρου.
Να σημειωθεί πως το μνημείο με την ονομασία Μαγεμένες ή Είδωλα, Las Incantadas στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.
Χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του
3ου αι. μ.Χ. και τοποθετείται κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά
Παράδεισος και στον Άγ. Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους.
Τον 17ο και 18ο αι. το μνημείο ήταν εντυπωσιακό αξιοθέατο για τους κατοίκους
και τους επισκέπτες της πόλης. Την πρόσοψή του, ύψους περί τα 13 μ., αποτελούσε
διώροφη κιονοστοιχία, με κορινθιακούς κίονες στο κατώτερο επίπεδο και πεσσούς
στο ανώτερο.
Οι τέσσερις πεσσοί, κοσμούνταν στις δύο κύριες
όψεις τους με οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές. Στην εσωτερική πλευρά
εικονίζονταν μια Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Λήδα με τον κύκνο-Δία,
ενώ στην εξωτερική, η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη.
Το 1997 βρέθηκε στην οδό Ρογκότη θραύσμα ενός
ακόμα πεσσού, που διασώζει τμήμα της κεφαλής και του φτερού μιας Νίκης και το
οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
πηγή:newreport.gr
φωτο:elliniko-panorama.gr
φωτο:elliniko-panorama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου