Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκινούν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μην μπλοκάρονται στα δικαστήρια



Στα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνεται το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και των δημόσιων λειτουργών που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Δύο σημαντικά θέματα, τα οποία αναμένεται να ξεμπλοκάρουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με το σχέδιο για τους νέους πλειστηριασμούς, η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιός του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του θα δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.
Κάθε πλειοδότης θα διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προστασία από αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους βάλουν την υπογραφή τους στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων φέρει τον τίτλο «Ευθύνη των εκπροσώπων του Δημοσίου και των πιστωτικών ιδρυμάτων» και δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, διότι θεσμικά εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ίδιο ισχύει και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ενταχθούν με το άρθρο 959Α, υπό τον τίτλο «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα», στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η παροχή ασυλίας αποτελεί πάγιο αίτημα των διοικήσεων των τραπεζών και μάλιστα έπρεπε να είχε νομοθετηθεί, με βάση το χρονοδιάγραμμα των μνημονιακών δεσμεύσεων, τον Φεβρουάριο του 2016. Η καθυστέρηση έχει οδηγήσει τα τραπεζικά στελέχη «να κατεβάσουν τα μολύβια», με συνέπεια να μη γίνεται καμία αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
Για τους δημόσιους λειτουργούς, το άρθρο προβλέπει ότι «δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών κατά τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό Κώδικα ή στον νόμο ΟCW, εφόσον αυτές ήταν σύμφωνες με τις προβλεπόμενες στους ανωτέρω νόμους και στις σχετικές εγκυκλίους διαδικασίες, τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και στα καταστατικά των νομικών προσώπων που εκπροσωπούσαν». Στον αντίποδα, ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και με τεκμηριωμένα στοιχεία.
Αντίστοιχα, μέριμνα προστασίας της υπογραφής από ποινικές και αστικές ευθύνες προβλέπεται και για τα στελέχη των τραπεζών. Η ασυλία αφορά όχι μόνο τις αναδιαρθρώσεις δανείων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και τις ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες. Κι εδώ ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Τράπεζας της Ελλάδος. «Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να τεκμηριώνεται ειδικά και εμπεριστατωμένα ότι οι ανωτέρω πράξεις τελέστηκαν κατά παράβαση των προβλεπόμενων στην προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεων», αναφέρεται στο άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου