Η περίοδος της Αποκριάς τελειώνει και αρχίζει η Σαρακοστή
που πολλοί νηστεύουν αλλά δυστυχώς παχαίνουν. Η περίοδος αυτή που
χαρακτηρίζεται από ειδική διατροφή όπως άλλωστε και οποιαδήποτε διατροφή, έχει
τα μυστικά και τις... παγίδες της. Εντοπίσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα
λάθη που οδηγούν σε αύξηση βάρους και ποιες καλές συνήθειες μπορείτε να
υιοθετήσετε ώστε η νηστεία να γίνει μια πνευματική κατάσταση και να μην σας ταλαιπωρήσει.
Παρακάτω δίνουμε κάποιες απλές συμβουλές τις οποίες μπορείτε να
υιοθετήσετε.
Αυτή την εποχή οι πράσινες σαλάτες είναι πρωταγωνίστριες.
Ξεκινήστε το φαγητό σας με μια σαλάτα και τις μέρες που έχετε φάει περισσότερο
το μεσημέρι, αρκεστείτε το βράδυ σε μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών και 1 κ.σ.
ελαιόλαδο και 3 παξιμαδάκια.
Πείτε ναι στα θαλασσινά, που είναι μια πολύ καλή πηγή
φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. που μπορείτε
να τα απολαμβάνετε με μέτρο (100-150 γρ. ημερησίως). Επιπλέον, τα θαλασσινά
έχουν ελάχιστες θερμίδες όταν τα τρώμε σοταρισμένα, μαγειρεμένα ή ψητά, προσοχή
όμως γιατί οι θερμίδες τους αυξάνονται κατακόρυφα όταν τα τηγανίζουμε.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και εξαιρετικό
για την υγεία της καρδιάς, μπορεί όμως εύκολα να οδηγήσει τη ζυγαριά μας σε...
ανοδική πορεία. Την περίοδο της νηστείας τρώμε περισσότερα λαδερά και όσπρια
από συνήθως, φαγητά που "ζητούν" λάδι οπότε προσπαθήστε να
περιορίσετε συνειδητά την ποσότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιείτε στο
μαγείρεμα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσθέτετε στο μαγείρεμα στην
κατσαρόλα 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα φαγητού συν τρεις
κουταλιές επιπλέον.
Ακόμη και οι ελιές χρειάζονται προσοχή καθώς έχουν μεγάλη
περιεκτικότητα σε λάδι και σε αλάτι, εξαιτίας του τρόπου παρασκευής και
συντήρησης. Περιοριστείτε στις 5-10 ελιές τη μέρα, ανάλογα με το μέγεθός τους
και -ακόμη καλύτερα- ξεπλύντε τες με νερό πριν τις καταναλώσετε.
Ο χαλβάς είναι πολύ υγιεινό σνακ – αλλά παχαίνει! Το όριο
για να τον απολαύσουμε χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά είναι ένα μικρό κομμάτι
χαλβάς, περίπου όσο το μέγεθος μισής μπάρας δημητριακών. Επίσης επιλέξτε ψωμί
και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και πατάτες που θα ψήσετε με τη
φλούδα. Έτσι παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες που θα σας χορτάσουν ενώ
αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα που ευθύνονται για
τις λιγούρες.
Η ταραμοσαλάτα χρειάζεται προσοχή, αφού έχει περίπου 450-100
θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Συνυπολογίστε το ψωμί που τη συνοδεύει και είναι
εύκολο να καταλάβετε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε!
Και το μεγάλο "ναι” της διατροφής της Σαρακοστής είναι
τα λαχανικά τουρσί που κερδίζουν επάξια τον τίτλο του σαρακοστιανού που
αδυνατίζει, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα ξεπλένουμε για να μειωθεί η περιεκτικότητά
τους σε νάτριο.
Αυτά και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου