Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΓΣΕΕ προς Αχτσιόγλου: Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων


Στοχευμένα νομοθετικά μέτρα ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της στην Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία έχοντας γνώση των τεράστιων προβλημάτων των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ουσιαστικά ανύπαρκτη νομοθετική προστασία την οποία συμπληρώνει  και η νομολογιακή απορρύθμιση  εργασιακών δικαιωμάτων (απεργία, επίσχεση εργασίας, βλαπτική μεταβολή κλπ)  και απαιτεί από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει, σε καμία περίπτωση, σε κωδικοποίηση και συνακόλουθα παγίωση του απορρυθμισμένου εργατικού δικαίου (ατομικού και συλλογικού).
Ωστόσο ενοχλημένη από τη στάση τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των λοιπών κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά τον διορισμό εκπροσώπων στον οργανισμό διαιτησίας (ΟΜΕΔ), εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, η υπουργός διευκρίνισε πως από τις 28 Απριλίου ο Οργανισμός παραμένει χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μην επιλύονται οι εργασιακές διαφορές.
Όπως είπε, το υπουργείο έχει ήδη ζητήσει από τις 17 Μαρτίου την υπόδειξη των νέων εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στον ΟΜΕΔ, χωρίς όμως την απαιτούμενη ανταπόκριση.
Συγκεκριμένα, πέραν της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ, κανένας άλλος φορέας (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ) δεν έχει ανταποκριθεί. Μάλιστα σύμφωνα με τη κ. Αχτσιόγλου, κάποιοι φορείς απάντησαν πως το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τριετή θητεία, προκαλεί «παρακώλυση της συνδικαλιστικής ελευθερίας», ζητώντας την αλλαγή του νόμου. Ωστόσο, αφού διευκρίνισε πως δεν υφίσταται σχετικό ζήτημα, τόνισε ότι δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό.
 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου