Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Και σήμερα "παίδες εν καμίνω" αλλά από αύριο απότομη δροσιά



Το «κύμα» καύσωνα θα σαρώσει και σήμερα την Ελλάδα, καθώς το θερμόμετρο θα καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται η υποχώρηση του καύσωνα που έχει πλήξει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια,  αλλά νωρίτερα το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Κυριακής στα βόρεια κυρίως ορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3-5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.


Πιο συγκεκριμένα σε Μακεδονία και  Θράκη

Καιρός: αίθριος. Από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, που το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα ενταθούν.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Από Δευτέρα όμως ετοιμαστείτε για έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία. Δεν είναι αστείο... Από τα 43άρια θα πάμε στους 33 βαθμούς Κελσίου.
Τώρα για αυτό που ζήσαμε αυτές τις ημέρες μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο ορισμός του καύσωνα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικρατεί καύσωνας όταν η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνάει τους 39 βαθμούς Κελσίου, η ελάχιστη είναι πάνω από 26 και οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διανύουμε την πιο ζεστή δεκαετία. Αυτό καταγράφεται σε όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Ο κ. Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής δομημένου περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, λέει πως τα δέντρα σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά, αφού εξατμίζουν νερό και μειώνουν την θερμοκρασία της περιοχής.
Αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κάποιος αν μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού περάσει μέσα ή δίπλα από ένα πάρκο.
«Η θερμοκρασία μέσα στα πάρκα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από ότι 150 μέτρα από την περίμετρο του πάρκου», λέει ο Έλληνας επιστήμονας.
Η θαλάσσια αύρα επίσης βοηθάει πάρα πολύ τις παράκτιες περιοχές. Διεισδύει ανάμεσα στον αστικό ιστό και δροσίζει την ατμόσφαιρα.
Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται από το απόγευμα και μετά.
Αντίθετα, τις πρωινές ώρες υπάρχει μεταφορά της θερμότητας από το κέντρο προς τις παράκτιες περιοχές.

Καύσωνας και κτίρια

Τις ημέρες με καύσωνα δεν πρέπει να μπαίνει η ηλιακή ακτινοβολία μέσα στο σπίτι.
Επίσης καλό θα είναι να περιοριστούν οι θερμικές πηγές, όπως π.χ. η μαγειρική. Αν κάποιος δεν διαθέτει κλιματιστικό, η τοποθέτηση ανεμιστήρα οροφής συνιστά μια καλή λύση.
«Θα πρέπει να έχουμε εξωτερικά σκίαστρα. Να μην υπάρχει έντονος αερισμός με αέρα υψηλής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο νυχτερινός αερισμός βοηθάει υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας είναι χαμηλή», τονίζει ο Μάνθος Σανταμούρης.

Οικονομικά Αδύναμοι

Οι αλλαγές στο κλίμα και η συχνή εμφάνιση καυσώνων επηρεάζουν πιο πολύ τους οικονομικά αδύναμους, οι οποίοι αδυνατούν να προφυλαχτούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών θα είναι η επιβάρυνση της υγείας του πληθυσμού.
«Μετρήσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα κατά την διάρκεια καυσώνων σε σπίτια πολιτών, χαμηλού εισοδήματος, που δεν είχαν κλιματισμό, έδειξαν ότι η θερμοκρασία για περισσότερες από 100 συνεχόμενες ώρες ξεπερνούσε τους 35 βαθμούς Κελσίου κάτι το οποίο βάζει σε απόλυτο κίνδυνο την ζωή των πολιτών αυτών. […] Την ίδια ώρα, σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως διαπιστώθηκε ότι από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και πάνω, η θνησιμότητα του ευπαθούς πληθυσμού αυξάνεται δραματικά», λέει ο κ. Σανταμούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου