Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τα χωράφια και οι βιομηχανίες περιμένουν τους ανέργους της Πέλλας



«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε άνεργους Έλληνες να δουλέψουν αυτή την περίοδο και για μέχρι 70 μεροκάματα στα χωράφια της Ημαθίας και της Πέλλας μαζεύοντας ροδάκινα, βερίκοκα και άλλα φρούτα ή στις βιομηχανίες κομπόστας της Κεντρικής Μακεδονίας, που μεταποιούν και εξάγουν την παραπάνω σοδειά. Φέτος για πρώτη φορά οι άνεργοι δεν χάνουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, εάν εργαστούν σε εποχιακή δραστηριότητα και για μέχρι 70 μεροκάματα, τα οποία με περίπου 24 ευρώ καθαρά στο χέρι ημερησίως σημαίνουν (για άτομα άνω των 25 ετών) 1.680 ευρώ. Εάν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν κατ΄αναλογία και τα επιδόματα (όπως των Χριστουγέννων και της θερινής αδείας), τότε το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει και τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, εάν πραγματοποιηθεί εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υφίσταται και έξτρα νυχτερινή αποζημίωση, ενώ οι εποχιακοί αυτοί εργαζόμενοι είναι και πλήρως ασφαλισμένοι με ό,τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Το άρθρο 92 του ν. 4461/2017, που έφερε φέτος αυτή τη μεταβολή, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι».

Πόσοι Έλληνες άνεργοι θα ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» των χωραφιών ή της εργασίας σε βιομηχανία μέσα στο κατακαλόκαιρο;
Θα τολμήσουν να αφήσουν αρκετοί από αυτούς τα καφέ και τις παραλίες, όπου το μόνο εισόδημα που έχουν είναι το επίδομα ανεργίας ή η βοήθεια από την οικογένειά τους, για να πάνε να μαζεύουν ροδάκινα;

Σε αναμονή των ανέργων…

«Θα δούμε πόσοι Έλληνες άνεργοι θα προσέλθουν για να εργαστούν. Μόνο τα εργοστάσια της μεταποιητικής βιομηχανίας, δηλαδή αυτά που φτιάχνουν κατά κανόνα κομπόστα ροδάκινο, απασχολούν περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο», επισήμανε στην Thessnews ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου.

Η ΕΚΕ έχει 17 βιομηχανίες-μέλη, οι οποίες διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ημαθία και στην Πέλλα.
Η εγχώρια μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία φέρνει κάθε χρόνο στη χώρα μας μέσω των εξαγωγών συνάλλαγμα 350-400 εκατ. ευρώ.



Τα μέλη της ΕΚΕ έχουν ως κύριο προορισμό των πωλήσεών τους τις χώρες της ΕΕ, κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Βόρεια Αμερική, ενώ το συνάλλαγμα από τις ετήσιες εξαγωγές του κλάδου αφορά στον τζίρο από την κομπόστα ροδακίνου, τον χυμό ροδακίνου, το κατεψυγμένο ροδάκινο και άλλα φρούτα.

Ένα πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα διορθωθεί, είναι πως ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΑΕΔ στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας για τη δυνατότητα των ανέργων να δουλέψουν σε εποχιακές εργασίες.

«Όσοι άνεργοι εργαστούν στη βιομηχανία θα λάβουν βεβαίωση ότι έχουν απασχοληθεί για μέχρι 70 μεροκάματα, την οποία θα προσκομίσουν στον ΟΑΕΔ. Τα εργοστάσια έχουν ξεκινήσει να δέχονται αιτήσεις και οι εποχιακοί θα εργαστούν από τον Ιούνιο και σε πλήρη δυναμικότητα από τον Ιούλιο» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως «φέτος αναμένεται ότι θα είναι μία καλή χρονιά τόσο από την άποψη της παραγωγής πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο), όσο και στο επίπεδο της τελικής ποσότητας που θα μεταποιήσουν οι βιομηχανίες».

Οι 10.000 εποχιακοί εργαζόμενοι, που απασχολούνται κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις παραγωγής κομπόστας, δεν είναι μετακλητοί αλλοδαποί από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει στα χωράφια, αλλά αλλοδαποί (Αλβανοί κυρίως), που διαμένουν μόνιμα στην Ημαθία-Πέλλα (Κεντρική Μακεδονία εν γένει) και γνωρίζουν καλά τη δουλειά, καθώς την κάνουν επί αρκετά χρόνια. Οι αλλοδαποί αυτοί ασφαλίζονται κανονικά στο ΙΚΑ (πλέον είναι ΕΦΚΑ) και μάλιστα με τις νέες 


ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που ισχύουν από 1.1.2017, η αναγγελία πρόσληψής τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ γίνεται αυθημερόν.

Δεν είναι όμως μόνο η βιομηχανία της κομπόστας και οι μονάδες που καταψύχουν φρούτα, που χρειάζονται εποχιακούς εργαζόμενους αυτή την περίοδο.

6.000 εργάτες στα χωράφια και στα διαλογητήρια

Υπάρχουν και τα χωράφια, καθώς και τα διαλογητήρια-συσκευαστήρια φρούτων, όπου απασχολούνται άλλοι 6.000 εποχιακοί εργαζόμενοι και εννοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η δυνατότητα της εργασίας για τους ανέργους μέχρι 70 μεροκάματα χωρίς να χάσουν την ιδιότητα του ανέργου. Στα διαλογητήρια φρούτων απασχολούνται κυρίως Έλληνες έως και για ένα εξάμηνο από αρχές Μαΐου και έπειτα, ενώ αμείβονται με συγκριτικά λιγότερα χρήματα, σε σχέση με το χωράφι.

Στα χωράφια όμως η δουλειά είναι πιο σκληρή και κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ χρονικά διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τις βιομηχανίες. Ένας εργάτης στο χωράφι δουλεύει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου ή και τον Σεπτέμβριο, ενώ η αμοιβή του είναι 25-30 ευρώ καθαρά στο χέρι με ασφάλιση, καθώς πλέον οι αγρότες θέλουν να εμφανίζουν έξοδα και περνούν την ασφάλιση των εργατών στα βιβλία εσόδων-εξόδων.



Όπως στις βιομηχανίες έτσι και στα χωράφια αλλοδαποί εργάζονται ως επί το πλείστον, οι οποίοι γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και έχουν εμπειρία. Ωστόσο οι εργάτες στη γη είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετακλητοί αλλοδαποί, οι οποίοι έρχονται τακτικά αυτή την περίοδο από το εξωτερικό για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οι μισθωτοί–ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του εργατικού μισθωτού προσωπικού στον πρωτογενή τομέα, ασφαλίζονται πλέον και σύμφωνα με τις τελευταίες ασφαλιστικές διατάξεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΦΚΑ).

Η ασφάλιση αυτή καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, αλιεία, υλοτομία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία κ.λπ. και υπόχρεοι για την καταβολή των εισφορών είναι οι εργοδότες αγρότες-κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες, σαν τους άλλους εργοδότες, λαμβάνουν κωδικό ΕΦΚΑ και υποχρεώνονται σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης – απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών. Ακόμη, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας κτλ στους εργαζόμενούς τους, ενώ εάν δεν το κάνουν, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας, σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης στα χωράφια και για μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. ημερών, απαιτούνται τα στοιχεία κάθε εργαζομένου και οι διαδικασίες πρόσληψης - απόλυσης κτλ, με αποτέλεσμα λόγω και του φοροτεχνικού κόστους, η επιβάρυνση του αγρότη να είναι υπέρμετρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της ανασφάλιστης εργασίας…

Μία καλή χρονιά για την παραγωγή φέτος

«Δεν είχαμε φέτος ουσιαστικά προβλήματα με την παραγωγή και ίσως είναι η πρώτη φορά που θα δούμε την πλήρη δυναμικότητα των χωραφιών, ενώ με αυτή την προοπτική εκτιμώ ότι οι βιομηχανίες μας θα ανακάμψουν εξαγωγικά κερδίζοντας αγορές που είχαν χαθεί στο παρελθόν ή ανοίγοντας νέες» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

Επί της ουσίας, αναμένεται να καταγραφεί υπερπληθώρα παραγωγής, αρκεί να σημειωθεί το γεγονός ότι το 2014 ήταν δηλωμένα 117.000 καλλιεργούμενα στρέμματα για συμπύρηνα ροδάκινα, ενώ το 2016 το σχετικό μέγεθος έφτασε τα 172.000 στρέμματα (και υπάρχουν και στρέμματα που δεν είναι δηλωμένα).

Πολύ μεγάλη θα είναι η παραγωγή και στο επιτραπέζιο ροδάκινο, ενδεχομένως και διπλάσια σε σχέση με μία κανονική χρονιά, και πιθανότατα να προκύψει πρόβλημα διάθεσης των τεράστιων ποσοτήτων εντός του καλοκαιριού, ενώ λογικά θα πιεστούν και οι τιμές πώλησης.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες χρονιές συμβαίνει ένα παράδοξο φαινόμενο με την καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου και την τελική παραγωγή του. Έτσι, καταγράφεται μείωση στην ποσότητα της πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο), που παράγεται από τα χωράφια της Ημαθίας και της Πέλλας, με αποτέλεσμα ενώ αυξάνονται τα καλλιεργούμενα στρέμματα, να συρρικνώνεται η παραγωγή.

Το οξύμωρο αυτό αποτέλεσμα δεν είχε επαρκή εξήγηση και το μόνο δεδομένο είναι πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας μόνο το 2014 η παραγωγή ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή έπιασε τους 425.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, το οποίο αξιοποιείται για κομπόστα από τη μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία.

Πριν το 2012, δηλαδή στις καλές παλαιότερες χρονιές με κριτήριο την πρώτη ύλη, η τελική παραγωγή των κονσερβοβιομηχανιών ήταν 15-16 εκατ. χαρτοκιβώτια τελικού προϊόντος. Η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις στις διεθνείς εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου, αλλά αντιμετωπίζει πλέον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, η οποία ανεβαίνει παραγωγικά.

Πηγή: thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου