Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τι είναι το choking game ή αλλιώς το «παιχνίδι της ασφυξίας και πώς σχετίζεται με την αυτοκτονία της 16χρονης;



Μετά την αυτοκτονία του 16χρονου κοριτσιού στη Γλυφάδα η οποία βρέθηκε κρεμασμένη στο δωμάτιο του σπιτιού της, οι Αρχές «ψάχνουν» τον υπολογιστή και το κινητό της, καθώς δεν η νεαρή δεν έχει αφήσει κάποιο σημείωμα.
Σημειώνεται ότι η 16χρονη βρέθηκε κρεμασμένη τη (27/03/2017) με ένα μαντήλι στη ντουλάπα του δωματίου της από την ίδια τη μητέρα της.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως δεν αποκλείεται το 16χρονο παιδί να ήταν θύμα του μακάβριου διαδικτυακού παιχνιδιού choking game ή το «παιχνίδι της ασφυξίας», το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Αστυνομίας και από τις μαρτυρίες δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως το κορίτσι έχασε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή του. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι φίλες της, οι οποίες κλήθηκαν για κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο η 16χρονη να είχε σχέση με αυτό το παιχνίδι, ενώ έκαναν λόγο για ένα χαρούμενο κορίτσι, το οποίο δεν είχε δώσει καμία ένδειξη ότι κάτι την απασχολεί.


Ποιο είναι όμως το φονικό παιχνίδι "Choking game"; 

Στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
 
Το "παιχνίδι" ασφυξίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχα "παιχνίδια" συναντιούνται αιώνες πίσω, κυρίως όμως ανάμεσα σε ενηλίκους και δη κατά της διάρκεια της ερωτικής πράξης - ερωτικών παιχνιδιών. Πλέον όμως φαίνεται να αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ανήλικοι, πολλές φορές από το διαδίκτυο σε ένα"παιχνίδι λιποθυμίας". Σε αυτό κάποιος λαμβάνει μέρος μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου ώστε να βιώσει την αίσθηση μιας κατάστασης λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας ή μια εμπειρία πολύ κοντινή στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού GASP (Games Adolescents Shouldn't Play), η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού (το οποίο μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές) είναι η διακοπή της τροφοδοσίας του εγκεφάλου με οξυγόνο, η οποία δημιουργεί ζαλάδα και μια αίσθηση ευφορίας, και μερικές φορές καταλήγει στην λιποθυμία. Πρόκειται για ένα challenge (πρόκληση) που καλούνται να εκπληρώσουν οι έφηβοι (συχνά υπό πίεση των συνομηλίκων τους), είτε μόνοι τους με τη βοήθεια ενός σχοινιού ή μιας ζώνης, είτε με τη συμμετοχή ενός συμμαθητή τους.
Το παιχνίδι είναι γνωστό με πολλά ονόματα. Μερικά από αυτά προειδοποιούν για την επικίνδυνη φύση του (όπως π.χ. «fainting game» και «blackout game»), ενώ άλλα είναι τελείως παραπλανητικά, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν την παραμικρή υποψία σε γονείς που ίσως έχουν ακούσει για αυτά («space monkey», «cloud nine» και «five minutes in heaven»).
Ήδη από το 2008, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση για το επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έκανε λόγο για 80 περίπου θύματα, στην πλειοψηφία τους αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών. Παρόλο που δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, είναι σχεδόν σίγουρο πως μέσα στην τελευταία δεκαετία τα θύματα έχουν φτάσει τις πολλές εκατοντάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη διάδοση του παιχνιδιού μέσω διαδικτύου και social media.


Πηγή:news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου