Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας την Πελλαία Γη: ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΠΕΛΛΑ




ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ: Παραδοσιακό χωριό (προσφυγοχώρι) στις πλαγιές του όρους Βόρας σε υψόμετρο 750 μέτρων.


Νοτιοδυτικά της Παναγίτσας, στην θέση του σημερινού νεκροταφείου έχουν βρεθεί τούμπα εποχής σιδήρου καθώς και ένα σημαντικό ανάγλυφο αυτοκρατορίας το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Έδεσσας, ενώ στα ανατολικά της υπάρχουν ίχνη από τα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Στους πρόποδες του όρους Βόρας-Καϊμάκτσαλαν, μεταξύ των χωριών Zέρβης και Παναγίτσας, λειτουργεί το αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας-Θράκης που δημιούργησαν τα μέλη της Αερολέσχης Έδεσσας, το πρώτο ιδιόκτητο αεροδρόμιο στην Ελλάδα.

Η τοποθεσία που βρίσκεται το αεραθλητικό κέντρο είναι ιδανική για αεραθλητισμό, ανεμόπτερα ενώ γίνονται επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας, αγώνες ανεμοπορίας ενώ από το 1990 διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αλεξιπτωτισμού πλαγιάς (parapente).

Δίπλα από το ανεμοδρόμιο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων moto-cross.

 Η πίστα δημιουργήθηκε από τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Έδεσσας και τον Δήμο Έδεσσας. Εκεί, διοργανώνονται Πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα motocross Βορείου Ελλάδος.

Στην Παναγίτσα λειτουργούν 2 πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι, τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολία, mountain bike, πτήσεις parapente από τη θέση Κερασιές σε υψόμετρο 1600μ. του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν με προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας.

Στην Παναγίτσα υπάρχουν τρεις τεχνητές λίμνες από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου