Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Γνωρίζοντας την Πελλαία Γη: ΠΥΡΓΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, ΠΕΛΛΑ



Ο πύργος του ρολογιού, ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα των Γιαννιτσών, βρίσκεται μεταξύ του μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός και του λεγόμενου τουρμπέ του Αχμέτ Μπέη, κοντά στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Στράντζης.


Χτίστηκε εξ αρχής περίοπτος, από τον Εμίρ Σερίφ Αχμέτ Εβρενόσογλου, απόγονο του Γαζή Εβρενός, στα μέσα του 18ου αιώνα, το 1753-54, καθιστώντας τον, τον παλαιότερο του είδους στην Ελλάδα.

Τις πληροφορίες αυτές αντλούμε από την κτητορική επιγραφή (kitabe):


«Ο Σερίφης Αχμάντ της γενιάς των Εβρενός, ο λαμπρός αρχηγός, πάντα κατέβαλε τις μεγαλύτερες προσπάθειες στο βακούφι που τιμά τον πρόγονό του, κατασκεύασε αυτό το ρολόι. Ήθελε με αγνές προθέσεις να το δωρίσει στον πατέρα του και τη μητέρα του, και στις ψυχές των Γαζή.  Κοιτάξτε, δεν υπάρχει λέξη γι αυτό το όμορφο, ανώτερο και θαυμάσιο ρολόι, έτος [Εγίρας] 1167 (1753)»

Ο πύργος είναι ένα τετράγωνο σε κάτοψη κτήριο, αποτελούμενο από τη βάση, τον κορμό και την στέγη με τον πυργίσκο, που όμως πλέον δεν σώζεται.

Η βάση έχει ύψος σχεδόν 5 μέτρα και είναι λιθόκτιστη, επενδυμένη με ορθογώνιους δόμους. Ο κορμός, ύψους 15 μέτρων, είναι αμιγώς πλίνθινος, ενώ έφερε εσωτερικά και εξωτερικά επίχρισμα.

Η στέγη ήταν τετράριχτη, επικαλυμμένη με κεραμίδι «γαλλικού τύπου» και ο μικρός, ξύλινος πυργίσκος της κορυφής είχε οξυκόρυφη, κωνική ξύλινη στέγη, η οποία προστάτευε την καμπάνα.

Σε μεταγενέστερη περίοδο στη βάση του πύργου προστέθηκε ένας μαντρότοιχος κι ένα μικρό κτίσμα, όπου και διέμενε ο φύλακας.

Οι καταστροφές που υπέστη, κατά βάση στην περίοδο της Κατοχής, εστιάζονται κυρίως στην οροφή, στα ξύλινα πατώματα και την κλίμακα ανόδου, χωρίς όμως να έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του κτηρίου, το οποίο είναι ίσως το πλέον καλοδιατηρημένο από τα οθωμανικά μνημεία της πόλης.

Το μνημείο βρίσκεται σήμερα έχει αποκατασταθεί και είναι από τα καλύτερα διατηρημένα οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών.


Πηγές: Mηνασίδου Ε, Ανδρούδης, Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου