Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας, Πόζαρ, Αλμωπία, Πέλλα



Το Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο που υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία.
Το Σπηλαιοπάρκο βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουτράκι και πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών του Πόζαρ. Στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 καταγεγραμμένα σπήλαια ή σπηλαιομορφές, το Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας όμως ξεχωρίζει.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 20 σπηλαίων, καταφυγίων, βαράθρων, πολλών αγωγών και μικρών σπηλαιομορφών που έχει διανοιχτεί με την δύναμη του νερού στο φαράγγι των Λουτρών Αριδαίας. Τα σπήλαια αυτά σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο σημερινό επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων.
Ανάμεσα στα σπήλαια του συμπλέγματος ξεχωρίζουν: 
Το Σπηλαιοβάραθρο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 52 μέτρων, με ενδιαφέροντα διάκοσμο (λευκοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες καλυμμένοι με κοράλλια των σπηλαίων). Στα τοιχώματα αυτού του σπηλαίου εντοπίστηκαν υπολείμματα παλαιοόχθης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πριν από χιλιάδες χρόνια η στάθμη των υδάτων στο φαράγγι των Λουτρών βρισκόταν 80 μέτρα ψηλότερα από ότι σήμερα. Από το 2002 έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά.
Η Αρκουδοσπηλιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων. Δεν είναι ακόμα επισκέψιμη, αν και υπάρχει μονοπάτι μέχρι την είσοδό της. Ονομάζεται αρκουδοσπηλιά γιατί σε αυτήν βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων, κυρίως όμως της άρκτου των σπηλαίων. Ο διάκοσμος του σπηλαίου έχει ενδιαφέρον με παραπετάσματα και κοράλλια των σπηλαίων.
Το Σπήλαιο Β. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του Σπηλαιοπάρκου της Αλμωπίας. Έχει ωραίο διάκοσμο, ψηλές οροφές και μπορεί με μικρές παρεμβάσεις να αξιοποιηθεί. Έχουν βρεθεί εργαλεία, θραύσματα κεραμικής νεολιθικής και νεότερης κατοίκησης.
Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.
 Ο χώρος έχει αναπλαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος στους επισκέπτες και έχει αξιοποιηθεί για επιστημονικούς, ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς.
 Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη συστάδα των σπηλαίων στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία. 


Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου