Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Αγροτικές επιδοτήσεις 3 δισ.ευρώ ζητά η Κομισιόν να επιστρέψει η Ελλάδα



Το 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί.

Παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και πρόστιμα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν. 

Από το 2019 και όχι από φέτος, θα ξεκινήσει την αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ (σε 4 ισόποσες δόσεις) που οφείλει η Ελλάδα προς την ΕΕ, στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων, με τον κοινοτικό επίτροπο της ΕΕ για θέματα γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, να επισημαίνει ότι η διετής αυτή παράταση, έρχεται από προηγούμενη που είχε δοθεί το Ιούνιο του 2012, για έναρξη καταβολής από φέτος. 
«Εκτιμώ ότι η ΕΕ είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα οι οφειλές θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην ΕΕ οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων», είπε ο κ. Χόγκαν, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου,  ερωτηθείς σχετικά είπε χαρακτηριστικά: «συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε». 

Για το υπόλοιπο ποσό, που οφείλει η Ελλάδα στην ΕΕ και που αφορά σε ανακτήσεις από Συνεταιρισμούς και το “πακέτο Χατζηγάκη” και αυτό του “Κοντού”, ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έκανε γνωστό ότι «το θέμα βρίσκεται επί τάπητος, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν».

Επιπλέον, ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε από την Ελλάδα να συμβάλλει στη δημόσια διαβούλευση, θα διαρκέσει άλλες οκτώ εβδομάδες, που γίνεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2020 και μετά. Υπενθύμισε ότι για την περίοδο ως το 2020, οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν σε εισοδηματικές ενισχύσεις 14 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναφορικά με το θέμα της φέτας, ο κ. Χόγκαν επανέλαβε ότι όταν το 1981 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ την ονομασία «φέτα» χρησιμοποιούσαν άλλες 13 χώρες- στο σύνολο των 15 μελών-ενώ σήμερα και ύστερα από τις νομικές προσπάθειες που έγιναν, η μόνη «φέτα» σε όλη την ΕΕ είναι η ελληνική, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου